Panel klienta
Zaloguj / ZarejestrujBrak produktów
Jeśli pozwolimy mięsu lub innym produktom spożywczym leżakować bez uprzedniego konserwowania, możemy liczyć na to, że bakterie poddadzą je procesom gnilnym i nie będzie się ono dłużej nadawać do spożycia. Producenci stosują w tym celu środki chemiczne, sprawiając, że mogą długo leżakować na półkach sklepowych i bez względu na upływ czasu wyglądają i pachną apetycznie. Tego typu zabiegi nie są jednak w stanie nadać potrawie tego niepowtarzalnego aromatu, uzyskiwanego tylko w procesie wędzenia.
Wędzenie to proces konserwowania żywności o bardzo bogatej tradycji. Nasi przodkowie spalając trociny drzewne mogli długo przechowywać mięsiwo w czasach, gdy nie wynaleziono jeszcze chłodziarek. Polega ono na okadzaniu dymem mięsa, ryb lub serów, co działa na nie bakteriobójczo. Dziś jest to proces raczej mało skomplikowany i każdy, kto posiada kilka metrów kwadratowych wolnej powierzchni przy domu oraz trochę cierpliwości może sam przygotować wędzony boczek lub szynkę do domowej spiżarni.
Najprościej wędzarnie ogrodową zobrazować sobie przywołując jej dwa elementy: palenisko oraz komorę wędzarniczą. W zależności od modelu są one zlokalizowane szeregowo lub w bliskim sąsiedztwie, wówczas łączy je metalowy przewód. W palenisku dokonuje się spalanie drewna. Warto zaopatrzyć się w wiedzę na temat tego, jakiego rodzaju dym komponuje się z oczekiwanym przez nas efektem. W większości stosowane jest drewno z drzew owocowych, olchy, dębu, lub ich trociny. Następnie, poprzez kontrolowane spalanie drewna w palenisku wytwarzany jest dym, który okadza wiszące w komorze wędzarniczej kawałki mięsa, ryby lub ser. Najbardziej powszechne modele wędzarni ogrodowych są wielofunkcyjne. Oprócz wędzenia dają na przykład możliwość pieczenia chleba lub grillowania.
Dla stawiających pierwsze kroki w wędzeniu mamy kilka praktycznych rad. Po pierwsze dobieraj wędzarnie ogrodową do swoich potrzeb – zbyt duża wędzarnia ogrodowa może przytłoczyć optycznie ogród. Uważaj z lokalizacją, gdyż dym może czasem przeszkadzać sąsiadom za płotem. Najlepiej zaopatrz się w podręcznik, który zawiera praktyczne porady oraz przepisy na wyśmienite wędzone potrawy. Jeśli jesteś gotowy wędzić dziczyznę pamiętaj o tym, aby uprzednio przebadać upolowaną zwierzynę.
Tagi opisujące treść: producent wędzarni ogrodowych MetGard, elektryczna wędzarnia ogrodowa,