Panel klienta
Zaloguj / ZarejestrujBrak produktów
Pichcenie na świeżym powietrzu to w naszej opinii często wyłącznie grill lub w najlepszym razie ognisko. Współcześnie nie bardzo pamięta się, że istnieje przecież jeszcze proces wędzenia. Znany z dziada pradziada, pachnący dymem, jałowcem i smakujący jedynie w swoim rodzaju kawał mięsa – to obrazek, na który westchnie niejeden entuzjasta dobrej kuchni bez konserwantów. Wędzenie we własnym zakresie nie jest niczym wyjątkowym – wystarczy niewielka wędzarnia w ogrodzie. Oto kilka wskazówek jak podejść do tego tematu należycie.
Wędzenie to hobby, forma spędzania wolnego czasu, eksperymentowania z przepisami, a także pretekst, by zmienić coś w swoim ogrodzie, a konkretnie dodać, nierzadko miły dla oka detal. Jak mawiają eksperci wędzone wędliny dostępne w sklepach bardzo często nigdy się z dymem nie zetknęły. Za ich aromat odpowiada odpowiednia dawka substancji aromatycznych, których działanie jest co najmniej wątpliwe dla ludzkiego zdrowia w ujęciu długofalowym. Dym ma działanie bakteriobójcze, dobrze więc zakonserwuje pożywienie i nada mu odpowiedni aromat i smak. Wszystko naturalnie i zdrowo. Nie musimy ograniczać się wyłącznie do mięsa. Wędzone ryby oraz sery to równie znane przysmaki.
Ważna jest sama lokalizacja wędzarni ogrodowej. Jeśli zdecydujemy się na rozwiązanie mobilne, czyli wędzarnie z drewna lub blachy, jej umiejscowienie nie jest kwestią tak bardzo istotną. Dobrze, żeby dym z komory wędzarniczej nie dostawał się przez okna do domu lub na posesję sąsiada, który nie koniecznie musi być takim samym fanem wędzenia jak my. Zaleca się stawianie wędzarni nie bliżej niż 10 m od obrysu budynku. Jeśli wędzarnia jest drewniana lepiej nie stawiać jej w bliskim sąsiedztwie drzew i krzewów, na wypadek zapłonu, co jednak zdarza się rzadko.
Murowane wędzarnie dobrze jest zlokalizować blisko stolika ogrodowego lub altany, gdzie wygodnie będzie doglądać potraw. Miejsce blisko stołu jest bardziej poręczne, gdy blaszana wędzarnia ogrodowa jest dodatkowo wyposażona w ruszt, który, kiedy jest taka potrzeba, zamienia ją w klasycznego grilla.
Wędzenie odbywać się może na trzy sposoby. W zależności od preferencji odbywa się ono na gorąco (temperatura bliska stu stopni), na ciepło (około trzydziestu stopni) oraz na zimno (kilkanaście stopni). Aby regulować ten proces musimy posiadać odpowiednio skonstruowaną komorę wędzarniczą. Sposób wędzenia regulujemy odległością położenia mięsa od źródła dymu oraz czasem wędzenia.
Tagi dla artykułu: ceny wędzarni ogrodowej ze stali nierdzewnej, jakie wolnostojące wędzarnie do ogrodu