Panel klienta
Zaloguj / ZarejestrujBrak produktów
Nie potrzeba laboratorium aby stwierdzić, że głębia smaku domowej wędliny jest o wiele większa niż wyrobu nabywanego w lokalnych marketach. Gdyby popytać dziadków, zwłaszcza wychowanych na wsi, można by dowiedzieć się, że wędzenie było bardzo powszechne. W zasadzie tylko tak można było wydłużyć okres do spożycia produktów spożywczych, nie posiadając lodówki. Lecz to nie za bakteriobójczymi zdolnościami dymu wędzarniczego tęsknią dziś entuzjaści, a przede wszystkim za aromatem i zapachem – niepowtarzalnym i nieosiągalnym w masowej produkcji.
Dla osoby, która nie miała z tematem styczności, wędzarnia może jawić się jako budynek, uzbrojony w drogi sprzęt. W rzeczywistości ogrodowe wędzarnie są kompaktowymi konstrukcjami, często spełniającymi formę małej architektury (ceglane lub drewniane wędzarnie pięknie komponują się z odpowiednio zaaranżowanym ogrodem). Nawet małe wędzarnie ogrodowe z blachy są bardzo proste i stosunkowo tanie dla amatorów potraw okadzanych dymem. Nie musimy obawiać się, że nie podołamy obsłudze – w komorze wędzarniczej powieszone wyroby wystarczy tylko okresowo obracać i doglądać.
Oczywiście dla majsterkowiczów istnieje także możliwość wybudowania własnej wędzarni ogrodowej. W internecie dostępnych jest masa poradników i filmów instruktażowych, a także wątków na forach dyskusyjnych, gdzie możemy zebrać niezbędne doświadczenie przed przystąpieniem do pracy. Ostrzegamy jednak – dobrze przekalkuluj czy własna twórczość nie pochłonie więcej środków niż gotowa wędzarnia np. ze sklepu internetowego lub marketu budowlanego. Oceńmy także ile wart jest dla nas czas pracy oraz ewentualne poprawki czy instalacja samej wędzarni. Na rynku dostępne są przecież firmy, które zajmują się przygotowaniem wędzarni "pod klucz" – od początku do końca na życzenie klienta.
Wędzenie może odbywać się na różne sposoby, w zależności od temperatury od kilkunastu do kilkudziesięciu stopni, można mówić o wędzeniu na zimno, na ciepło lub na gorąco. Dobór typu wędzenia oraz drewna używanego do generowania dymu ma kluczowe znaczenie. Na potrzeby domowej spiżarni, w okresach świątecznych dobrze przeprowadzone wędzenie jest nie tylko sposobem na smaczne produkty spożywcze, ale także na rozwinięcie swoich zainteresowań kulinarnych, a w niektórych przypadkach także na oszczędności. Przecież nie da się wycenić konsekwencji jakie niesie za sobą spożywanie nafaszerowanych konserwantami i chemią spożywczą sklepowych wędlin...
Zobacz więcej: Wędzarnia ogrodowa producent MetGard
Tagi: mała wędzarnia ogrodowa wolnostojąca, wędzarnie ogrodowe ceny od producenta